Finnpanelin TV-vuositilaisuus keräsi jälleen tuvan täyteen väkeä Tennispalatsiin. Isoin uutinen oli, että TV:n parissa vietetty aika kasvaa: viime vuonna suomalaiset viettivät TV-ruudun äärellä keskimäärin 3 tuntia ja 20 minuuttia. Tästä perinteisen, lineaarisen television äärellä vietettiin 2 tuntia ja 45 minuuttia.  

Data vahvistaa sen, mitä mediataloissa on aavisteltu. Online-katselu kasvattaa TV:n katseluaikaa (+6 %), etenkin nuorissa kohderyhmissä (+24 %). Yli puolet televisionkatselusta tapahtuu kaupallisilla kanavilla.  

Toistaiseksi mittausteknologia on keskittynyt lineaariseen televisioon, mutta nyt saimme ensimmäisiä niin sanottuja Total TV -lukuja. Total TV -luvut sisältävät niin lineaarisen kuin on-demand-televisionkin.  

Kannattaa siis muistaa, että ison ruudun lisäksi TV-sisältöjä kulutetaan paljon myös tietokoneelta, tabletilta ja puhelimelta. Sen huomaa jo vilkaisemalla ympärilleen esimerkiksi aamumetrossa. Televisiota määrittääkin nimenomaan laadukas sisältö ja turvallinen mediaympäristö, ei ruudun koko.  

 

TV-mainonta

 

Iso määrä kontakteja ei takaa suurta huomioarvoa  

Tuttuun tapaan Finnpanelin TV-vuositilaisuus tarjoili myös kiinnostavia näkökulmia maailmalta. Erityisen kiinnostavia tutkimustuloksia kertoi Lumen Researchin Mike Follett. Lumen Researchin teknologia seuraa yleisöpaneelia, jonka silmänliikkeet paljastavat, minne huomio kiinnittyy.  

Mainoksilla voi hyvin olla satoja tuhansia näyttöjä, mutta todellisuudessa vain esimerkiksi joka sadas oikeastaan katsoo mainosta. Tämä herättää varmasti paljon ajatuksia markkinointipäättäjissä, joille lopulta tärkeintä on markkinoinnin muuttuminen euroiksi ylärivillä.  

Myös mainospinnan koolla suhteessa muuhun ympäristöön oli valtava merkitys. Pienet desktop-mainokset saivat vain murto-osan isompien mainospaikkojen huomiosta. Vaikkapa ennen lempisarjaa näytettävä tv-mainos oli jälleen aivan omassa luokassaan vaikuttavuudessa. 

Lumen Researchin data kumosi myös vallitsevia harhaluuloja spottien sopivasta pituudesta. Yhtiön mukaan katsojat katsoivat niin kuuden, kymmenen kuin kahdenkymmenenkin sekunnin mittaiset spotit, etenkin kun ne olivat oikeassa mediaympäristössä.  

”Kiinnostavat, luovat mainokset ovat parempia. Ihmiset kyllä katsovat ne”, Follett sanoi.  

Hänen mielestään on vallitseva harhaluulo, että lyhyempiä spotteja olisi syytä suosia. Sisältö ja tarina yllättäen ratkaisevat jälleen, ihan datan perusteella. 
 
Suuri eurooppalainen energiayhtiö oli kasvattanut Lumen Researchin datan perusteella mediabudjettiaan 54 prosenttia. Se kannatti, sillä panostus kasvatti myyntiä 239 prosenttia.  

Mike Follettin (Lumen Research) esitys täällä: https://www.finnpanel.fi/lataukset/tv_vuosi_2019_mike_follet.pdf 

Picture of Screenforce

Screenforce

Olemme suomalaisen kaupallisen television puolestapuhuja, joka on perustettu vuonna 2016. Meidät perustivat MTV, Sanoma Media Finland, Warner Bros. Discovery ja Disney. Olemme television tekijöiden ja hyödyntäjien yhteisö. Tavoitteemme on jakaa tietoa television vaikuttavuudesta mainosmediana ja edistää koko alan hyvinvointia Suomessa. Teemme tiivistä yhteistyötä kansainvälisissä verkostoissa, esimerkiksi muiden maiden Screenforcejen, egta:n ja Global TV Groupin kanssa.

Lue lisää aiheesta

ikoni-liity-postituslistalle

Haluatko ajankohtaiset uutiset sekä tiedon tapahtumista ja koulutuksista suoraan sähköpostiisi?

Liity postituslistalle!