Kaupallisten viestien kohdentaminen valittuihin ryhmiin on erittäin tehokasta online-mainonnan avulla. Jos olet etsinyt netistä tietoa K-Raudan nettisivuilta tiilikattojen hinnoista, on todennäköistä, että törmäät Ormax-tiilikattojen mainoksiin seuraavien päivien aikana Facebookissa, hs.fi:ssä, Googlessa ja mtvuutiset.fi:ssä. Netin käytön perusteella tietystä tuotteesta kiinnostuneet käyttäjät on helppo löytää.
Nettimainonnan tehoa kuitenkin heikentää se, että käyttäjät kokevat mainosnäytöt usein häiritsevinä ollessaan matkalla etsimänsä tiedon äärelle. Verkkosivuillahan seikkaillaan usein ihan vain hakemassa vastauksia arkipäivän kysymyksiin. Sosiaalinen media puolestaan on jo niin kyllästetty mainonnalla, että sen koetaan osaksi jopa häiritsevän itse palvelua. Netin käyttäjät ovat siis vaikuttavan mainonnan näkökulmasta usein väärässä moodissa ostopäätöksen näkökulmasta.
Miltä tuntuisi tavoittaa 15 sekunnissa miljoona suomalaista ja saada heistä 50 000 aktivoitua oman tuotteesi tai brändisi pariin siltä istumalta?
TV puolestaan on vaikuttavuudessaan ylivoimainen ja lisäksi sen katsoja tutkitusti vastaanottavaisempana ja enemmän ostomoodissa kuin minkään muun median äärellä. Lisäksi brändin ja tunnettuuden rakentamisessa massamedia on edelleen ylivoimainen työkalu. Kun asian voi kertoa yhdellä kertaa sadoilletuhansille tai miljoonille, halutun viestin levittäminen käy tavattoman nopeasti, tavoittaahan televisio päivittäin noin 3,6 miljoonaa suomalaista. TV:n ongelmaksi on kuitenkin monesti koettu sen kohdennettavuus – tai tarkemmin se, että kohdennus rajoittuu pääasiassa katsojakohderyhmiin.
Mutta entäpä jos netti- ja televisiomainonnan vahvuudet voisi yhdistää? Miltä tuntuisi viestiä ruutujen äärellä olevalle miljoonayleisölle personoidusti ja yhdenaikaisesti? Tai aktivoida elämyksellisen viihteen äärellä olevat kohdeyleisöt tekemään transaktioita suoraan sohvalta?
Näitä online-mainonnan työkaluja on yhdistetty tähänkin saakka erilaisiin ns. Total-TV-kampanjoihin, joissa yhdistetään online-videon ja lineaarisen katkomainonnan kampanjoita ja näistä ensimmäiseen on voitu yhdistää myös erilaisia aktivointielementtejä.
HybridiTV mahdollistaa nämä ominaisuudet myös televisiomainonnassa, kaikki samalle ruudulle ja kätevästi kaukosäätimellä käytettäväksi. HybridiTV on siis todellinen TotalTV.
Digita on rakentanut yhdessä suomalaisten tv-yhtiöiden kanssa erilaisia uusia HybridiTV-mainostuotteita, joita on esitelty kuluneen kahden vuoden aikana suomalaisille. Suurelle yleisölle tutuimpia näistä lienevät erilaisten ilmiöohjelmien yhteydessä lanseeratut äänestyspalvelut, jotka toimivat samalla kaupallisen näkyvyyden alustoina mainostajille ja ohjelmayhteistyökumppaneille.
Ja uusien tuotteiden teho on huima: tyypillisesti yli puolet HybridiTV-katsojista käyttää ohjelman aikana tarjottavaa lisäpalvelua. Palvelussa – eli mainostajan brändin parissa – vietetty aika on keskimäärin jopa useita minuutteja, riippuen siitä minkälaisia äänestyksen oheen tuotettuja mainostajan lisäpalveluita katsojalle tarjoillaan. Toisaalta tämän kevään Putouksessa live-lähetyksen sisältöön vaikuttaneen lisäpalvelun äärelle aktivoitiin vain reilussa kolmessa minuutissa tuhansia HybridiTV-talouksia. Näissä mainostuotteissa siis kiinnostavuus, edelläkävijyys, teho, peitto ja nopeus kohtaavat ennennäkemättömällä tavalla.
Nyt kysyt, että kuinka paljon HybridiTV-katsojia on. No aika paljon: nettiin kytkettyjä hybriditelevisioita on jo noin puolessa miljoonassa kotitaloudessa, joiden äärellä tunnetusti istuu keskimäärin kaksi katsojaa.
TV-toimiala on siis jo lähtenyt liikkeelle tehokkaamman tv-mainonnan rakentamiseen käytännön kampanjoiden kautta. Samalla kun suomalaiskodit muutenkin uusivat tv-vastaanottimiaan, ne tulevat useimmiten hankkineeksi juuri sellaisen laitteen, joka mahdollistaa uudenlaisen mainonnan keinot; lineaarisen TV:n peiton ja nopeuden yhdistämisen onlinen kohdennettavuuteen ja ominaisuuksiin. Varmista siis, että tiedät miten jatkossa TV-mainonnasta saadaan täysi teho irti!
Digita on mukana Screenforce Dayssä 7.5. esittelemässä HybridiTV-mainonnan mahdollisuuksia.