"Kaupallinen tv on maailman pelastaja, koska se elää vain demokratiassa ja demokratia on ainut järjestelmä, joka voi pelastaa maapallon." Tällä tärkeällä ja ajankohtaisella viestillä Christina Forsgård, viestinnän ja vaikuttajaviestinnän asiantuntija, avasi puheenvuoronsa Television Taika -tapahtumassa. Forsgård muistutti television olevan edelleen ainutlaatuinen väline yhteisöllisyyden ja tunnepitoisen maailmanrakennuksen saralla – juuri nyt, kun demokratiaa haastetaan monelta suunnalta.
Forsgårdin esitys Television seuraava jakso herätteli kuulijoita pohtimaan, millainen on television rooli tulevaisuuden yhteiskunnassa. Forsgårdin mukaan televisio ei ole pelkästään viihteen tai mainonnan alusta, vaan myös demokratian elinehto: se tuo näkyviin erilaisia näkökulmia, rakentaa luottamusta ja luo yhteisöllisyyttä.
Forsgård muistutti, että tv:n rooli yhteiskunnallisen keskustelun mahdollistajana on erityisen tärkeä aikoina, jolloin algoritmit ja disinformaatio uhkaavat totuuden välittämistä. Demokraattisten yhteiskuntien haasteena on se, ettei vaikutusyrityksiä aina tunnisteta, sillä demokratiaan kuuluu voimakkaasti erilaiset mielipiteet. Hänen mukaansa kaupallinen televisio tarjoaa edelleen objektiivisen ympäristön, jossa suuret, tunteisiin vetoavat tarinat voivat rikkoa erilaisten arvojen muodostamia kuplia, joissa elämme ja näin yhdistää erilaisen näkemyksen omaavia ihmisiä.
Kuukävelystä TikTok-maailmaan
Forsgård vei kuulijat hetkeksi vuoteen 1969, aikaan, jolloin miljoonat seurasivat ensimmäistä kuukävelyä suorana lähetyksenä. Tämä maailmanlaajuinen hetki osoitti, miten televisio voi yhdistää ihmisiä tavalla, jota mikään muu media ei ole pystynyt toistamaan. Nykyään elämme hyvin toisenlaisessa mediaympäristössä, jossa TikTokin kaltaiset alustat vaikuttavat vahvasti etenkin nuorten maailmankuvaan. Forsgård varoitti informaatiosodankäynnin ja algoritmien vallan riskeistä: jos maailmankuva rakentuu yksinomaan nopeiden ja pinnallisten sisältöjen varaan, demokratia saattaa vaarantua.
Vaikka tv on kohdannut yhä kovempaa kilpailua, Forsgård näkee siinä ainutlaatuisia vahvuuksia: tarinat, tunteet ja luotettavuuden. Hän painotti, että näitä vahvuuksia ei saa hukata tylsään tai merkityksettömään sisältöön.
Vaikka Suomessa ja Ruotsissa medialukutaito on maailman huippua, ei mediakriittisyys voi olla itsestäänselvyys. Media-alan on jatkuvasti tehtävä työtä luottamuksen ansaitsemiseksi ja säilyttämiseksi.
Luottamuksen merkitys ja tulevaisuuden vastuu
Television rooli ei rajoitu pelkästään viihteeseen. Forsgård muistutti, että sen tehtävänä on myös tarjota eettisesti kestävää ja inspiroivaa sisältöä erityisesti nuorille, joiden maailmankuva on vielä muotoutumassa. Hän korosti, että vastuullisuus vaatii jatkuvaa työtä – päätöksiä, jotka eivät aina ole taloudellisesti helpoimpia. "Emme voi tinkiä vastuullisuudesta, vaikka se on vaikeaa," hän painotti, viitaten omiin kokemuksiinsa eettisten linjausten puolustamisesta.
Forsgård näkee television tulevaisuuden sidottuna suuriin, inhimillisiin tarinoihin, jotka voivat tuoda lohtua ja selkeyttä epävarmoina aikoina. Se vaatii kuitenkin rohkeutta uudistua ja vastata disruptioihin. Televisio voi olla maailman pelastaja – mutta vain, jos se ottaa vastuunsa vakavasti.
Ohessa Christinan esitys ja alla tallenteena. Lisäksi, voit nähdä Christinan jatkavan aiheesta kansainvälisessä Global TV Groupin - seminaarissa 5. helmikuuta. Lue lisää täältä.